Met dit stappenplan geniet ook jij volgend jaar van een prachtig veulen

Gepubliceerd op 16 december 2021 om 13:21

Met dit stappenplan geniet ook jij volgend jaar van een prachtig veulen

Overal rond je zie je prachtige veulentjes door de wei dartelen. En stiekem wil je zelf ook wel een veulen van je fantastische merrie. Je weet alleen niet goed waar te beginnen. Hoe werkt dat nu precies een veulen fokken bij je merrie? Moet de dierenarts komen? Voor welke hengst kies ik? Hoe vraag ik een stamboompapier aan? Als je voor de eerste keer een veulen wil kweken is de kans inderdaad groot dat je even verloren loopt. Lees daarom snel verder en ontdek ons stappenplan! 

 

1. Kies een geschikte hengst 

Een vreemde eerste stap? Nee helemaal niet! Best kies je al op voorhand een hengst uit. Wanneer je merrie gedekt moet worden, moet het immers enorm snel gaan en heb je echt geen tijd meer om nog een hengst te kiezen. Maar welke kies je dan?

Als het de eerste keer is dat je een veulentje kweekt kies je best voor vers sperma van een vruchtbare hengst. Het voordeel aan vers sperma is dat dit net wat minder precies moet gebeuren dan diepvriessperma. Het kan dan ook gewoon bij jou op stal gebeuren en door je eigen dierenarts. Natuurlijk kan je je merrie ook voor opvolging naar een inseminatiecentrum brengen zoals KI Het Bokt. Hier wordt je merrie om de paar uur gecontroleerd en is ze in goede handen.  

Hoe weet je nu of een hengst vruchtbaar is? Dat is vaak heel moeilijk om te weten te komen. Over het algemeen zijn jongere hengsten vaak beter vruchtbaar dan oudere hengsten, maar dit is zeker niet altijd zo.  

We kunnen je wel garanderen dat je met Quality Gold van het Farasohof kiest voor een super vruchtbare hengst. Tot nu toe waren alle merries van de eerste keer drachtig. Ook wanneer ze eerst niet drachtig geraakten van een andere hengst. 

2. Ken je merrie 

Probeer zelf te ontdekken wanneer je merrie hengstig wordt. Dit doe je door goed naar het gedrag van je merrie te kijken. Elke merrie is anders en zal op een andere manier laten zien dat ze hengstig is. Sommige merries laten het extra goed zien: zij plassen opvallend vaak kleine hoeveelheden en staan regelmatig met hun staart omhoog. Andere merries zijn net weer super aanhankelijk of net wat chagrijniger dan anders. Het kan trouwens ook helpen om je merrie bij een andere ruin te zetten. Vaak laat je merrie dan toch net iets sneller zien dat ze hengstig is.  

 

3. Laat je dierenarts komen voor een scan 

Heb je ontdekt dat je merrie hengstig staat? Of kon je helaas helemaal geen hengstigheid opmerken bij je merrie? Laat dan een dierenarts komen voor een echo van de baarmoeder. Hij zal kunnen zien of er één of meerdere rijpe eitjes aanwezig zijn. De dierenarts zal je dan ook vertellen wanneer je merrie gedekt kan worden of wanneer je haar opnieuw moet laten scannen.   

4. Bestel het sperma op tijd

Bel naar de eigenaar van de hengst die je gekozen hebt. Meestal moet je ’s morgens voor 9u bellen wanneer je dezelfde dag nog sperma wil. Vaak kan je kan kiezen tussen ophalen, verzending of met je merrie naar het dekstation gaan.  

Laat je de merrie thuis insemineren, vergeet dan natuurlijk niet om opnieuw een afspraak te maken met je dierenarts zodat hij het sperma meteen kan komen insemineren. Hoe verser het sperma hoe groter de kans dat je merrie meteen drachtig is.  

 

5. Laat je merrie opnieuw scannen na 2 dagen 

2 dagen na de inseminatie zal je dierenarts opnieuw komen scannen om te bekijken of ‘het eitje af is’ dus of de merrie geovuleerd heeft. Is dat het geval? Goed nieuws! Dan heb je op het juiste moment gedekt. Is het eitje nog niet af dan kan je de merrie opnieuw insemineren.  

6. Laat je merrie opnieuw scannen na 18 dagen 

Na 18 dagen kan de dierenarts zien of er een vruchtje aanwezig is. Is dit het geval? Proficiat je merrie is drachtig! Is er helaas toch geen embryo te zien? Dan zal je dierenarts adviseren wanneer je merrie opnieuw gedekt kan worden.  

7. Laat je merrie opnieuw scannen na 30 dagen

Na 30 dagen voer je best opnieuw een echo uit om te kijken of je merrie nog steeds drachtig is.  

8. Laat je merrie opnieuw scannen op 3 maanden 

Wil je helemaal zeker zijn dat je merrie op en top drachtig is? Laat dan ook na 3 maanden nog een scan uitvoeren. Nu kan er nog weinig misgaan. 

Volgend jaar ook een veulentje?

Contacteer ons voor meer info over onze fantastische hengst Quality Gold van het Farasohof

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.